Banden

Niet alleen de motor van je auto heeft onderhoud nodig, ook de banden zijn onderhevig aan slijtage en moeten regelmatig gecontroleerd worden, hetzij door uzelf, hetzij door uw garage. Wat u zelf kan doen is in ieder geval regelmatig de bandenspanning controleren, kijken of er nog genoeg profieldikte op de banden zit en op tijd de zomerbanden verwisselen voor winterbanden en andersom.

Garage de Lamboy kan voor u het onderhoud en de bandenwissel volledig voor u verzorgen. Wij slaan de niet-gebruikte banden voor u op, en sturen u een bericht wanneer het weer tijd is om de winter- of zomerbanden onder de auto te zetten.

Ook als uw banden aan vervanging toe zijn kijken we in overleg met u wat de meest geschikte bandenkeuze is.

Uitlijning

Een verkeerd uitgelijnde auto rijdt niet prettig, trekt scheef en leidt tot een te hoog brandstofverbruik en snelle bandenslijtage. Laat uw wielen daarom uitlijnen wanneer u ongemak ervaart tijdens het autorijden, want alleen een goed uitgelijnde auto rijdt echt prettig. Goed uitgelijnd betekent dat alle vier de wielen recht op het asfalt staan. Uitlijnen is een specialisme waarbij de wielen zo worden afgesteld, dat ze exact in een recht spoor lopen. Cruciaal voor uw verkeersveiligheid, want een afwijking van een paar millimeter heeft hetzelfde effect als wanneer banden 100 kilometer lang dwars over het wegdek gesleept worden.

Bandenprofiel

In autobanden zitten groeven om de grip van de auto op de weg te vergroten bij elke weersomstandigheidom, om de veiligheid te vergroten (tegen slippen) en om de duurzaamheid te vergroten. Banden slijten en dus worden de groeven langzaam minder diep. Check bij je auto onderhoud altijd even of de groeven nog meer dan 2 mm diep zijn. Sommige bandenfabricanten hebben het je gemakkelijk gemaakt door een figuur van ongeveer die dikte in het profiel te verwerken. Dan weet je dat als het figuur weggesleten is het tijd wordt om je banden te vervangen. (Let op: Bij winterbanden is het aan te raden om ze al te vervangen als het profiel minder dan 4mm is.)

Bandenspanning

Slappe banden zorgen ervoor dat je meer brandstof verbruikt en dat je banden sneller verslijten. Banden die te hard opgepompt zijn verminderen het rij-comfort en leveren bovendien het risico van een klapband, bijvoorbeeld als het heel warm is in de zomer. In de handleiding van je auto staat precies beschreven welke bandenspanning u het beste kunt aanhouden.

Bandenwissel en -opslag

Komt de winter in aantocht en ziet het ernaar uit dat het kouder dan 7 graden gaat worden? Dan is het aan te raden om je zomerbanden te verwisselen voor winterbanden. Wij kunnen banden voor u oplsaan. Het is niet goed om onder koude weersomstandigheden met zomerbanden te rijden vanwege een mindere grip. Omgekeerd geldt uiteraard hetzelfde. Wanneer de temperatuur boven de 7 graden celcius komt werken zomerbanden juist weer beter voor de grip. Het rijden met de verkeerde seizoensbanden zorgt voor een snellere slijtage en een hoger brandstofverbruik. Een alternatief zijn de All-Seasons banden, die geschikt zijn voor alle weertypes en jaargetijden.